Regionale Energie Strategie

16 mei stond de startnotitie van de Regionale Energie Strategie op de Raadsagenda. Nico Prevoo, fractievoorzitter, heeft in zijn inbreng vooral benadrukt dat dit geen praatclub moet worden, maar dat er ook echt iets moet gebeuren. Daarnaast heeft Nico benadrukt dat gezind verstand, begrijpbaar, betaalbaar, open staan en uitleggen termen zijn die cruciaal zijn om een geslaagde strategie te voeren en ook daadwerkelijk de energie-opgave voor elkaar te krijgen. Zonder deze elementen gaan we het niet voor elkaar krijgen en dit moet centraal staan in de strategie. En laten we vooral niet gaan drammen, maar vooral duidelijk maken wat het brengt voor de burger, ondernemers en anderen.

Vandaag ligt voor ons het startdocument van de Regionale Energie Strategie, de RES. Dit is niet een duurzaamheidsagenda, maar vooral een manier van hoe we in de regio Noordoost Brabant gaan komen tot de biedingen richting de rijksoverheid met als doel co2 reductie. Dus de VVD beperkt zich dan ook echt tot het raadsvoorstel en startdocument.


Ten aanzien van de RES staat wat de VVD betreft gezond verstand gebruiken voorop als uitgangspunt. In de RES wordt er veel gesproken over diverse overleggen, echter laten we ervoor waken dat het geen praatclub wordt. We moeten het ook gewoon gaan doen. Waarbij wij als Raad aan het stuur blijven zitten.


Als gemeente, regio, provincie en land hebben we een flinke opgave qua aantal te realiseren terawattuur waarvan we op dit moment nog niet weten hoe we dit volledig gaan oplossen. En als we dan kijken hoe we dit gaan aanvliegen als regio is het vooral van belang om te doen, op tijd te beginnen en samen te werken. En laten we vooral nu niet voorsorteren op welke maatregelen we gaan nemen de komende jaren en decennia. Want innovatie is ontzettend belangrijk in deze opgave. Uiteindelijk moeten we met een strategie komen die voor de burger begrijpbaar en betaalbaar is. Maar waarbij natuur en omgeving ook zeker meegewogen worden en bij voorkeur geïncorporeerd worden in de strategie en de uiteindelijke biedingen.


Gezond verstand, begrijpbaar, betaalbaar, open staan en uitleggen zijn termen die cruciaal zijn om een geslaagde strategie te voeren en ook daadwerkelijk de opgave voor elkaar te krijgen. Zonder deze elementen gaan we het niet voor elkaar krijgen en dit moet centraal staan in de strategie. En laten we vooral niet gaan drammen, maar vooral duidelijk maken wat het brengt voor de burger, ondernemers en anderen.


Een uitdaging in het geheel van de RES zal nog wel de, op dit moment, beperkte netcapaciteit zijn van Enexis. Dit zullen we continu moeten meenemen in onze overwegingen en de biedingen.


Conclusie van de VVD is in ieder geval, nu snel aan de slag met deze strategie, niet verworden tot een praatclub en vooral niet voorsorteren op maatregelen.

Nico Prevoo, fractievoorzitter.