Aldi blijft merkwaardig verhaal

Vorig jaar hebben de lokale liberalen van de VVD vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de bouw van de ALDI aan de Hoogstraat in Berlicum. Dit vanwege de onrust die ontstaan was bij omwonenden, de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente en de haperende regie. Vorig jaar stond het college positief tegenover het bouwen van een nieuwe ALDI op het Coppensterrein.

Liberalen bemoeien zich liever niet met bouwontwikkelingen. Wel vindt de VVD dat elk proces netjes moet verlopen. Vorig jaar overviel ALDI de buurt met hun plannen en was de wethouder de regie kwijt. Dit jaar hield ALDI zich niet aan een afspraak en de wethouder stond er bij en keek ernaar. Het proces verdient geen schoonheidsprijs.

Wat is er volgens de lokale liberalen nu aan de hand? ALDI heeft een vergunning aangevraagd om te kunnen bouwen binnen het bestemmingsplan. De gemeente toetst de bouwplannen vervolgens “marginaal” aan de welstandsnota die in 2013 is vastgesteld. Voor de omgeving Mercuriusplein toetst de gemeente de zichtzijden “regulier”, de achterzijden zijn welstandsvrij.

Op 5 november is een studie vastgesteld die aanbeveelt om in de omgeving van het Mercuriusplein moderne architectuur toe te passen, met uitzondering van de zijde van de Hoogstraat. Die moet historiserend zijn. De enige ontwikkeling die daar waarschijnlijk nog plaats zal vinden, is de herontwikkeling van het Coppensterrein. Verder wordt het Mercuriusplein nu en in de toekomst gedomineerd door moderne architectuur.

Fractievoorzitter Bart van de Hulsbeek: “Het was onfatsoenlijk van ALDI om tegen de afspraak in een bouwaanvraag in te dienen maar we konden dit ook verwachten”. Volgens Van de Hulsbeek moet de bouwaanvraag getoetst worden aan het bestemmingsplan en de welstandsnota. De nieuwe studie biedt geen soelaas, inhoudelijk niet en procedureel niet. “Je moet ook helder zijn over de zaken waar je als overheid geen grip op hebt”, zegt Van de Hulsbeek. Hij vindt dat de omwonenden recht hebben op helderheid, hoe vervelend dat ook is.

Van de Hulsbeek verwacht dat ALDI van plan is om binnen het bestemmingsplan een “lelijke”, kleine supermarkt te bouwen. Als die er staat, kan de supermarktketen met het verzoek komen om het bestemmingsplan te wijzigen zodat een grotere maar mooiere winkel gebouwd kan worden. Van de Hulsbeek: “Dan staat de gemeenteraad voor de keuze: de lelijke winkel handhaven of zeer tegen de zin van de omgeving de bouw van een grotere supermarkt mogelijk maken”.