Het duurt te lang!

Er is een liedje van een van de beste zangeressen in Nederland, Davina Michelle, en dat heet ‘Het duurt te lang’. Dat liedje kunnen we ook in in de gemeente Sint-Michielsgestel afspelen. Het duurt gewoon allemaal té lang.

Om eens drie feiten te benoemen. Over het gemeenschapshuis De Stek in Gemonde zegt het college van B&W in 2022 dat ze in 2023 de laatste hand aan de realisatie leggen. In 2023 wordt gemeld dat De Stek in 2024 volledig operationeel zal zijn. In de begroting voor 2025 staat dat ze de exploitatie in handen van de inwoners willen geven. Dat duurt al te lang.

Met betrekking tot de Meander is het verhaal vergelijkbaar. Twee jaar geleden zou bijgedragen worden aan de doorontwikkeling van het gemeenschapshuis. Vorig jaar luidde de tekst dat er nog steeds bijgedragen zou worden en in deze begroting wordt aangekondigd dat een evaluatie wellicht leidt tot aanpassingen. Ook dit duurt te lang.

En dan hebben we nog de Run. Sinds 2020 spaart het college voor het opknappen van de Run. Nu nog moet gestart worden met een onderzoek naar de vraag of nieuwbouw of verbouw de oplossing is. Die scan was toegezegd voor 2024 en dit jaar is bijna voorbij. De keuze wordt niet eerder dan in 2025 gemaakt. Dit duurt gewoon te lang.

 

En wat vooral te lang duurt, is de woningbouw in onze mooie gemeente. En behalve dat het lang duurt, is ook de communicatie met mensen in de omgeving van de bouwplannen uitermate slecht. Tot 2028 zijn er ‘harde plannen’ voor 267 woningen terwijl er in die periode ruim 1000 gebouwd moeten worden.

Sinds 1 januari 2024 is er in het bouwtempo geen onderscheid meer tussen tijdelijke en permanente woningen. Niets is zo permanent als tijdelijk tenslotte. Daarom kiest de VVD ervoor om juist in te zetten op permanente woningen. Daarmee krijg je veel betere kwaliteit. Tijd, capaciteit en kapitaal die gereserveerd zijn voor flexwoningen, moeten worden overgeheveld naar permanente woningen. Om dit realiseren stelde de VVD voor om de 1 miljoen dit onttrokken wordt aan de reserves voor flexwoningen inzetten voor permante woningen. Dat levert kwaliteit op. Mensen willen niet klein wonen. Mensen willen permanent en comfortabel wonen. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft daar diverse onderzoeken naar gedaan.

 

Bouwen, bouwen, bouwen dus. Aan de kwalitatief hoogwaardige gemeente waar het voor jong en oud fijn wonen is.