VVD blij met toezegging voor ruimhartig beleid voor onze ondernemers

2020, wat een jaar is het. “We hebben kennis gemaakt met de kwetsbaarheid van onze samenleving, maar ook de betrokkenheid,” zo sprak Gestelse VVD-raadslid Joost van der Steen tijdens de Algemene Beschouwingen afgelopen donderdag in het gemeentehuis. “Aan de ene kant een lockdown die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Daarnaast veel hartverwarmende acties voor de kwetsbaren in onze gemeente”.

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad de begroting doorgenomen voor 2021. Een begroting die helaas ook de gemeente gaat raken door de gevolgen van COVID19. Op een dusdanige manier dat er een tekort zal zijn op de begrotingscijfers. “Hoe anders zag de wereld er vorig jaar nog uit,” aldus Joost van der Steen.

De begroting van Sint-Michielsgestel bestaat voor ruim 50% uit maatschappelijke ontwikkeling. Kosten waarop de gemeenteraad helaas niet veel invloed kan uitoefenen, omdat de regeling vanuit de Rijksoverheid of vanuit de regio wordt vastgesteld. Deze kosten zetten de begroting wel behoorlijk onder druk en dit zal de komende jaren nog verder gaan toenemen als gevolg van Corona en de verdere vergrijzing. Dit eerlijke verhaal werd verwoord door de Gestelse VVD tijdens de raadsvergadering.

Ondernemers

Tijdens deze Algemene Beschouwingen, heeft de VVD extra aandacht gevraagd voor de ondernemers. De basis voor onze samenleving. In de horeca bijvoorbeeld, die nu hard geraakt worden. Als de horeca straks weer open zou mogen gaan en zij bijvoorbeeld extra terrassen willen, zelfs in de wintertijd, dan vindt het raadslid van de VVD dat de ondernemer de ruimte moeten krijgen hierin. Vooral ook om de onderneming in deze moeilijkere tijden gaande te houden. 

“Daarbij is onze gemeente een kleine gemeenschap. Normaal mag je maar met een beperkt aantal mensen een winkel binnen. Een overkapping of luifel buiten, zou mogelijk al wat meer kunnen helpen dat de klant buiten kan wachten voor de winkel. Wij van de Gestelse VVD vinden dat we de ondernemer hierin de ruimte moeten geven. Niet teveel in regeldruk denken”. Joost van der Steen is dan ook blij dat het college van burgemeester en wethouders afgelopen week een duidelijke toezegging hierin heeft gedaan.

Het zijn, zoals eerder is aangegeven, aparte tijden. Toch vindt de Gestelse VVD dat we als gemeente zeker niet moeten weglopen van onze kerntaken, zoals infrastructuur en onderhoud. “Bijvoorbeeld de wegen, groenonderhoud, het riolering onderhoud en bouwen naar behoefte, moet op orde blijven”, aldus raadslid Van der Steen.