VVD heeft vertrouwen in inwoners en bedrijven gemeente Sint-Michielsgestel

Diverse partijen in onze gemeenteraad hebben afgelopen donderdag aangegeven dat de inwoners en bedrijven duurzaamheid niet snel genoeg oppakken en dat ze er weinig vertrouwen in hebben dat dit ook gaat gebeuren. Hierbij baseren ze zich vooral op oude cijfers uit 2017 waarbij het percentage hernieuwbare energie 5,1% bedraagt. Als VVD zien we steeds meer daken in onze gemeente vol liggen met zonnepanelen, zowel bij bedrijven als inwoners. Dit geeft de VVD het vertrouwen dat het percentage hernieuwbare energie in 2019 en 2020 hoger zal liggen. Daarnaast ziet de VVD ook een daling van het gebruik van elektriciteit en gas vanaf 2013 tot 2017.

Verder werd aangegeven dat de visie op dit moment weinig concreet zou zijn op punten. De VVD vind het goed dat er nu geen zaken dicht getimmerd worden. Er zijn nog veel onzekerheden en variabelen waar we de komende jaren pas een antwoord op gaan vinden. Daarnaast moet er ruimte blijven voor innovatie.

De VVD mistte in de visie nog wel een belangrijk punt. Dit punt is in de Tweede Kamer ook al vaker door de VVD naar voren gebracht in de vorm van moties en bijdrages van Klaas Dijkhoff in debatten. Het betreft verstrekken van informatie door de gemeente over het verduurzamen van huizen en bedrijfspanden. Als je nu zoekt op de site van de gemeente kom je alleen bij de stimuleringsregeling terecht. Er moet via de website (of een ander kanaal van de gemeente) ook informatie ontsloten worden waarmee bedrijven en inwoners de stappen kunnen maken om hun pand (nog verder) te gaan verduurzamen. Daarom heeft de VVD een motie ingediend, welke met een ruime meerderheid is aangenomen, om het college op te roepen om deze informatie te ontsluiten voor de inwoners en bedrijven.