De wereld van de lokale VVD

“Lokale afdelingen van landelijke partijen lopen aan de leiband van hun Haagse bazen”, hoorde ik onlangs op een bijeenkomst. Ik heb deze woorden even laten bezinken. Zulke uitspraken worden natuurlijk niet voor niets gedaan en zelfreflectie op zijn tijd kan geen kwaad. Conclusie? Wij zijn hartstikke lokaal en eigenlijk wisten we dat al.

Natuurlijk is het gedachtengoed van een landelijke partij vaak gebaseerd op de politieke hoofdstromen: liberalisme, socialisme en confessionalisme. Vanuit die waarden leggen wij liberalen de accenten wat meer op individuele keuzes en verantwoordelijkenheden. Bij de PvdA en het CDA speelt de groepsgedachte een grotere rol. Uiteraard kan een sociaaldemocratisch raadslid vanuit zijn achtergrond anders op voorstellen reageren dan een liberaal maar dat zal een politicus van een lokale partij ook doen. Een politicus van een lokale partij stemt met de landelijke en provinciale verkiezingen ook gewoon op een landelijke partij en doet dat vanuit zijn persoonlijke waarden.

Bart van de Hulsbeek

Gelukkig krijgen we vanuit Den Haag niet door wat we moeten vinden van het IDOP in Gemonde of van het bestemmingsplan Beekveld. Dat bedenken we zelf en misschien is het maar goed dat belanghebbenden weten wat ze van de VVD mogen verwachten. Dat maakt ons toegankelijk.

Verder zijn we net dorpelingen. Wij maken ons net als iedereen druk om de leefbaarheid en veiligheid in onze kernen en we wandelen door Gemonde of Middelrode om bewoners naar hun mening te vragen. Als we in Den Durpsherd of De Huif zijn, horen we van mensen wat ze ergens van vinden en op de voetbalclub komen we ook veel te weten. We hebben klanten en collega’s, vrienden, bekenden en buren en onze mening bepalen we aan de hand van wat we horen en wat we voelen. Daar gieten we onze liberale saus over en met dat verhaal gaan we naar de gemeenteraad. Herkenbaar voor de kiezer.

We hebben nog meer grote voordelen als landelijke partij. Als het gaat om regionaal samenwerken, dan kunnen we heel gemakkelijk contact leggen met buurgemeenten en het debat aangaan. Dankzij onze vertegenwoordigers in Provinciale Staten en de Tweede Kamer kan ons lokaal belang doorklinken op de hogere politieke niveaus. Niet onbelangrijk: dankzij ons landelijk opleidingsinstituut hebben we in het hele land 2800 mensen opgeleid om u de komende periode professioneel te vertegenwoordigen.

 

Stem bewust, op 19 maart 2014

Met vriendelijke groet,

Bart van de Hulsbeek, lijsttrekker lokale VVD