Participeren volgens de VVD

Het geld is bijna op en onze gemeente ontkomt niet aan bezuinigingen. Voor het zoveelste jaar op rij is er minder te besteden. Niet alleen de gemeente heeft last van de crisis, u en ik, de hele samenleving moet een gaatje laten bijmaken in de spreekwoordelijke broekriem. Toch heeft de crisis ook positieve effecten; mensen gaan meer zaken zelf regelen, eigen initiatief en verantwoordelijkheid staat weer hoog op de agenda.

“Eigen initiatief en verantwoordelijkheid” is de titel van ons verkiezingsprogramma. Los van programmapunten die over verkeer, groen, voorzieningen en geld gaan, besteden we aandacht aan zelfredzaamheid en participatie. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn keuzes in het leven en de laatste die zich daarmee moet bemoeien is, naar goed liberaal gebruik, de overheid.

Iedere mens kiest zelf bij welke groepering hij wil horen. Dat kan een kerkgenootschap zijn, een sportvereniging of een hobbyclub, een groepering waarmee hij samen zijn persoonlijke doelen kan bereiken. Elke mens kiest welk beroep hij wil uitoefenen en waar hij dat gaat uitoefenen. Iedereen die dat kan, neemt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en omgeving en de overheid faciliteert daarin. Als iemand dat écht niet kan, dan is er de overheid om te helpen. Nederland krijgt de komende jaren 450 miljoen vanuit Europa om mensen die écht steun nodig hebben te helpen. Dat geld moet goed besteed worden, vinden we bij de VVD. Dat geld moet besteed worden aan participeren.

Participeren is meer dan “meedoen” aan de samenleving. Participeren is een aandeel leveren. Daarom zijn we blij dat er steeds meer mensen initiatief tonen en de verantwoordelijkheid nemen om hun aandeel aan de maatschappij te leveren. Hierdoor komt er een einde aan de “maakbare samenleving”, het ingrijpen waarmee de overheid de samenleving naar eigen ideologie wil inrichten. Waar we voor moeten waken is dat er geen nieuwe beweging ontstaat die de maakbaarheidsfunctie van de overheid overneemt. Dat stimuleert het eigen initiatief van het individu nog onvoldoende.

Participatie vergt een open houding. Wat de VVD belangrijk vind is dat er muurtjes worden afgebroken die nu om allerlei domeinen staan. We zijn vaak te bang om samen te werken met mensen waar we “niets mee hebben” terwijl juist dat de sleutel tot het succes is. De VVD wil die muurtjes afbreken en heeft u daarbij nodig! Dan ontstaat de samenleving pas echt.

 

Met vriendelijke groet,

Bart van de Hulsbeek

Lijsttrekker VVD