VVD Tweede Kamerlid Sjoerd Potters bezoekt Gestelse weekmarkt

De specialist voor de VVD in de Tweede Kamer op het gebied van de participatiewet, Sjoerd Potters, bezoekt aanstaande vrijdagmiddag de Gestelse Weekmarkt. De markt vindt plaats op het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. Sjoerd Potters is met de lokale VVD aanwezig van 13:00 tot ongeveer 17:00 uur. Zowel de lokale VVD als Sjoerd Potters wil graag met mensen in gesprek over de gevolgen van nieuwe Participatiewet.

Met de Participatiewet komt er één regeling voor mensen die een opstap naar de arbeidsmarkt nodig hebben. Nu is dat nog verspreid over drie regelingen: de WWB (de Wet werk en bijstand), de Wsw (de Wet sociale werkvoorziening) en mensen met arbeidsvermogen in de Wajong. De uitgaven aan Wajong, WWB en Wsw bedragen nu bijna 11 miljard euro. Zonder maatregelen stijgen de kosten naar 13,5 miljard euro. Met de maatregelen uit de Participatiewet groeien de uitgaven nog steeds, maar op de lange termijn wel minder hard. De Participatiewet is één van de drie grote decentralisaties die de regering in deze kabinetsperiode tot stand wil brengen. Gemeenten krijgen hiermee de ruimte voor samenhangende hulp aan mensen die ondersteuning nodig hebben, rond begeleiding naar werk en/of andere vormen van maatschappelijke begeleiding. Vanaf 2015 krijgen gemeenten één ongedeeld budget, waaruit ze al deze ondersteunende voorzieningen kunnen bekostigen.

In zijn functie als Kamerlid is Sjoerd Potters namens de VVD woordvoerder voor de nieuwe Participatiewet. Daarnaast heeft hij ook armoede- en schuldenbeleid, medezeggenschap en arbeidsomstandigheden in zijn portefeuille. Behalve Sjoerd Potters zijn vrijdag ook Bart van de Hulsbeek, Harrij Meijs, Ytje van de Hulsbeek en Janny van der Vloet aanwezig. Zij zijn de eerste vier mensen op de kieslijst van de lokale VVD en willen graag van mensen weten wat ze van de participatiewet vinden zodat ze in de komende raadsperiode hun taak zo goed mogelijk kunnen vervullen. Ook zijn de VVD-ers benieuwd naar de mening van mensen over de omvang van de gemeente, eventuele gemeentelijke samenwerking of zelfs gemeentelijke herindeling. De komende raadsperiode van 2014 tot 2018 wordt erg belangrijk omdat er veel grote wijzigingen zullen plaatsvinden. Juist vanwege die grote wijzigingen vindt de VVD het belangrijk om goed naar de samenleving te luisteren en nauw contact te houden met provinciale en landelijke politici. Op die wijze wordt het belang van de inwoners van Sint-Michielsgestel het best gehoord in Den Haag.

Sjoerd Potters is sinds november 2012 lid van de Tweede kamer namens de VVD. Daarvoor was hij wethouder Sociale Zaken in Waalwijk. Ook is gemeentesecretaris in Haaren geweest en was hij politiek assistent van Onno Hoes in diens periode als gedeputeerde van de Provincie Brabant. Sjoerd weet daarom haarfijn wat er speelt in de regio Noordoost-Brabant.