Annebeth Wilton, Bedankt!

Op 25 maart 2014 nam Burgemeester Pommer afscheid van Annebeth Wilton in de Gemeenteraad van Sint-Michielsgestel; hij roemde haar om haar analytisch vermogen. Hij benadrukte dat ze de volksvertegenwoordigende, controlerende én kaderstellende rol van de raad als eenvrouwsfractie uitstekend had vervuld. Annebeth dankte op haar beurt de raad ook . Het bestuur van de VVD Afdeling Sint-Michielsgestel dankt Annebeth voor vier jaar inzet voor de liberale inbreng in de Raad!

Gemeenteraad 25 maart 2014

U kunt de dankwoorden van Annebeth Wilton en Burgemeester Pormmer hier onder lezen:

Het is zover

Dankwoord van Annebeth Wilton op 25 maart 2014

Zojuist liep ik voor de laatste keer naar het katheder, na 4 intensieve jaren als enig raadslid en dus fractievoorzitter van de VVD. Geen sentimenteel verhaal over hoe dat was. De collega-raadsleden waren erbij, de publieke tribune was meestal leeg, een enkele betrokken ambtenaar op de achterste rij daar gelaten.

Ik heb ervan genoten. Het ging ergens over, we probeerden hier met z’n allen in de afgelopen 4 jaar onze gemeente een beetje mooier en beter te maken. Voor de VVD, voor mij, ging het in de afgelopen periode over de inhoud en de waarheid. Soms tegen de verdrukking in. Het dualisme was te regelmatig ver te zoeken en als eenling viel het lang niet altijd mee om ook binnen de coalitie steun te vinden voor voorstellen. Het liberale gedachtegoed kon ik wel kwijt: de vrijheid van het individu en de verantwoordelijkheid, ook voor elkaar, werd in bredere kring gedragen. Het dollen van een nieuweling ging over en er kwam discussie - en soms zelfs wel wat debat los.

Ik ga niet de hele Raad langs maar een enkel woordje voor Jan, onze burgervader en voorzitter van de Raad is wel op zijn plaats. En niet omdat je mij net zo ongelooflijk aardig toegesproken hebt. Je weet wel beter, zo zit ik niet in elkaar. Maar ik bedank je wel omdat je altijd probeerde ieder recht te doen, de vrede te bewaren en iedereen zoveel mogelijk op dezelfde lijn te krijgen. Ik was het láng niet altijd met je eens – dat weet je ook wel. En van mij mocht het wel knallen in de Raad, daar deed ook en zelfs het openingsgebed wat mij betreft niets aan af.

En nu ik het toch over onze herder heb, onze beschermengelen Nicole, Anja en ook Jacqueline hebben veel met mij te stellen gehad. Doordrammen over de Lange termijn Agenda, het digitaal vergaderen, moties, amendementen, maar ook over een raadsuitje, jullie moesten het steeds weer oplossen. En niets was jullie daarin te veel. Ik dank jullie voor jullie support en goede raad!

Dagmar en haar ambtelijke collega’s kregen regelmatig kritiek van mij. Te weinig – altijd te weinig – heb ik hen allen geprezen voor hun inzet en doorzettingsvermogen als het weer eens “over” moest. Dagmar wil je mijn dank aan je collega’s overbrengen?

En dan mijn achterbuurman van het CDA. De verstandhouding met Simon groeide uit tot bijna-vriendschap en in ieder geval diep respect. Hetzelfde gold voor mijn D66 maten in de bank: Jan en Alexander, mede-liberalen en regelmatig ook goede kompanen in het overleg.

Met mijn PvdA maatje Jan-Pieter trok ik regelmatig op om dan eens voorstellen wat minder links dan weer wat meer liberaal te krijgen – en dat lukte ons goed. Ook op lokaal niveau konden PvdA en VVD elkaar in de afgelopen periode goed vinden.

Datzelfde liberale gedachtegoed vond ook weerklank bij de overkant. PPA en Gestels Belang. De grote winnaars van deze verkiezingen. Ik feliciteerde jullie daar persoonlijk al mee. Mooi zoals jullie op totaal verschillende gronden beloond zijn voor jullie inzet.

En zo kom ik dan toch weer terug bij de inhoud, dames en heren van de nieuwe raad, laat het ergens over gaan de komende 4 jaar; het proces is belangrijk maar het denken ook. Bouw mee aan -, versterk de lokale vitale gemeenschappen en houdt de doelstellingen van die gemeenschappen in het oog.

Alleen loop je sneller maar samen kom je verder, met elkaar voor mekaar, dat is waar het om gaat!

Speech van Burgemeester Jan Pommer voor Annebeth Wilton op 25 maart 2014

Jij hebt in je eentje de fractie van de VVD vertegenwoordigd, maar in tegenstelling tot Maarten Appelboom en Geert de Wit, had jij gelukkig een zeer gemotiveerde steunfractie, waarvan je altijd wel iemand tijdens de raad en informatieavonden op de publieke tribune zag zitten. Je maakte er ook regelmatig een klein wandelingetje naar toe. Wanneer wordt gezegd, dat politiek ook emotie is, dan is dat zeker op jou van toepassing.

Jij kon enerzijds een zeer gedegen analyse van een bepaald agendapunt presenteren met een lange termijn visie, maar anderzijds ook met stemverheffing of zelfs non verbaal vlijmscherp een agendapunt neersabelen. Jij kon in één vergadering tegelijkertijd rationeel en beheerst zijn en emotioneel en driftig. Je was en bent bepaald geen grijze muis. Maar je bent ook iemand, die na een scherp debat en een hard oordeel zand over de zaak kon doen en met de persoon na afloop een borrel kon drinken. Dat siert jou.

Vorige week heb jij nog een beker gewonnen voor jouw debatkunst. Dagmar en ik waren er getuigen van, hoe jij in een rollenspel zowel voor het voortbestaan van de WSD kon pleiten als voor de opheffing ervan. Job Cohen was onder de indruk van jouw optreden en heeft, vanwege je rode vest, dat je die avond droeg, waarschijnlijk gedacht: wat hebben wij toch goede debaters binnen de Partij van de Arbeid.

Ik weet, dat jij het jammer vindt om te moeten stoppen. Je kreeg er steeds meer zin en ging steeds meer dingen leuk vinden, zoals o.a. ook tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep RIO bleek. Zowel de kaderstellende, de volksvertegenwoordigende als de controlerende rol van de raad vervulde je als eenling voortreffelijk. Jij bent van de Lange Termijn Agenda en de koppeling daarvan aan majeure zaken als de transities, jij was altijd aanwezig, wanneer raadsleden voor iets werden uitgenodigd van Gemonde tot Middelrode, jij volgde het college en de burgemeester kritisch en zat ook in de controlecommissie.

En dat allemaal, nogmaals, als één-vrouws-fractie. Jij hebt het raadswerk zéér serieus opgevat en er ontzettend veel tijd en energie ingestoken. De VVD en wij als raad zijn jou daarvoor erkentelijk en veel dank verschuldigd.