Bestuursakkoord, en nu?

“Visie zonder actie is dagdromen, actie zonder visie is een nachtmerrie”, is het motto dat ik al sinds de jaren negentig hoog in het vaandel heb staan. Dromen is geweldig, ambitie hebben is lovenswaardig. Uiteindelijk moet het wel aankomen op daden, op uitvoeren van de zaken die je je voorneemt. De Gestelse VVD is benieuwd hoe het nieuwe college op korte termijn hun dromen om gaat zetten in daden.

Op donderdag 24 april presenteerde het college van burgemeester en wethouders het bestuursakkoord “Samen maken we Sint-Michielsgestel”. Het akkoord levert netto ongeveer tweeëneenhalve pagina beleidsafspraken op die zo ruim omschreven zijn dat niemand het er mee oneens kan zijn. Ik vraag me overigens wel af hoe Gestelnaren reageren op het bericht dat ze niet voor 2018 gebruik kunnen maken van een nieuwe Huif.

Het college wil in samenspraak met de samenleving: inwoners, organisaties, ondernemers en de gemeenteraad nog voor het zomerreces een collegeakkoord gereed hebben. Netto vertaald heeft het college vijftig dagen de tijd om op een proactieve manier de samenleving uit te dagen om hun wensen voor de komende vier jaar kenbaar te maken. Binnen die vijftig dagen zal het college ook nog een balans moeten aanbrengen in wat gewenst wordt en wat haalbaar is. Het doet me denken aan het coalitieakkoord van Balkenende IV “samen werken aan Nederland” dat in 2007 honderd dagen de tijd nam om uiteindelijk niets te bereiken.

Positief aan het bestuursakkoord is dat het college zich voorneemt om meer met de samenleving in contact te treden. Toch hebben vooral mijn collega fractievoorzitter van Dorpsgoed, Mariska Sturkenboom en ik kritische vragen aan het college gesteld over de manier waarop dit gaat gebeuren. De vraag is op welk moment concrete acties worden vertaald naar besluiten die nu eenmaal genomen moeten worden om de begroting op orde te krijgen en te houden. De kadernota, die in het voorjaar verschijnt, is bijna klaar. De begroting voor 2015 biedt logischerwijze geen ruimte meer voor vernieuwingen.

Op welke wijze het college hun dromen gaan vertalen concrete acties in de beleidscyclus, dat kon wethouder Mathijssen niet uitleggen. De vraag hoe groot de rol van de samenleving de komende vier jaar wordt bleef ook boven de markt hangen. De VVD is heel benieuwd naar de daadkracht waarmee het nieuwe college van start gaat.

Bart van de Hulsbeek

Fractievoorzitter VVD