Kerkwijk moet veiliger!

De VVD heeft de afgelopen tijd met mensen over de veiligheid op de Kerkwijk gesproken. Ook hebben we een aantal keer bekeken hoe kinderen, hun ouders en de automobilisten zich bij de schoolingang gedragen. Dat was niet best. Het is tijd om het college van burgemeester en wethouders te vragen om maatregelen te treffen.

Als verkeerskundige heb ik maar weinig informatie nodig om te concluderen dat er iets mis is op de Kerkwijk. De Kerkwijk heeft een belangrijke ontsluitende functie voor Berlicum. Dat betekent dat er in de ochtend- en avondspits veel auto’s rijden, vaak met hoge snelheden. Dit valt niet te combineren met het brengen en halen van schoolkindertjes. Dat is gevaarlijk en niemand wil kinderen in gevaar brengen. Mensen met wie ik gesproken heb, bevestigen dat. Vooral in de ochtendspits, als iedereen haast heeft om op zijn werk te komen, is het onveilig op de Kerkwijk. Mensen vinden de Sint-Lambertusweg in Gemonde en de Sassenheimseweg in Berlicum ook onveilig. Dat zijn ook ontsluitingswegen en daar moet ook iets gebeuren.

In het Gestelse Verkeersplan staat dat de kwaliteit van voorzieningen en de bereikbaarheid tot aan de deur van scholen een hoofdlijn van beleid is. Het Verkeersplan is in november 2011 vastgesteld, dat is tweeëneenhalf jaar geleden. Nu wordt het tijd om iets aan de situatie te doen. Een van de partijen die in het nieuwe college zitten heeft in de verkiezingscampagne actie gevoerd bij de Schatkist en de nieuwe wethouder Verkeer heeft inmiddels laten zien dat hij daadkracht hoog in het vaandel heeft staan. Verder kan ik mij niet voorstellen dat er partijen in de gemeenteraad zitten die de veiligheid van schoolkinderen niet hoog op de agenda hebben staan.

De VVD vindt dat er nog voor de zomervakantie maatregelen moeten worden genomen. Om te beginnen moet het autoverkeer op de Kerkwijk afgeremd worden. Dat kan met rubberen drempels, totdat er een permanente oplossing is bedacht die de situatie nog veiliger maakt. De tijdelijke drempels kunnen daarna op een andere onveilige plaats worden ingezet. Twee drempels kosten samen slechts duizend euro.

Dat gaan we op 5 juni aan de gemeenteraad voorstellen. Natuurlijk vertrouw ik erop dat de meerderheid van de raad het daarmee eens is. Daarna gaan we ook aan de slag met andere onveilige schoolomgevingen. Het gaat tenslotte om de veiligheid van kinderen.

 

Bart van de Hulsbeek

Fractievoorzitter VVD