Iedereen een zonneweide!

© verheij

Het was warm, de afgelopen dagen en ook de rest van de maand lijkt warm te blijven. Uiteraard gaat dat gepaard met onweer en regen maar warm blijft het. Daarom vinden we bij de VVD dat iedereen een zonneweide moet kunnen hebben. Nu denkt u ongetwijfeld aan een grasveldje, parasols en spelende kinderen. Ik denk aan de mogelijkheid om uw eigen zonnepanelen in uw tuin te plaatsen. Bijna iedereen mag zonnepanelen op zijn dak plaatsen maar zonnepanelen in je tuin, dat is voorlopig uit den boze. Dat moet veranderen, als het aan de VVD ligt.

ZonneweideLandelijke wetten en regels staan toe dat u zonnepanelen op uw dak plaatst, tenzij u in een monument woont, dan zijn er extra voorwaarden. Verder mag u op elk dak uw duurzame stroomvoorziening realiseren. Als u een kwetsbare rieten kap hebt of zonnepanelen ontsierend vindt en uw zonnepanelen liever in de tuin plaatst, dan kunt u een probleem hebben. De afgelopen maanden heb ik met verschillende mensen gesproken die hun zonnepanelen liever in hun tuin of in een weiland willen plaatsen, uit het zicht.

U mag uw zonnepanelen dan alleen maar ergens plaatsen als wordt voldaan aan de voorwaarden van het bestemmingsplan. Dan gaat de gemeente een rol spelen want de gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Wat de VVD betreft wordt onderzocht of in bestemmingsplannen kan worden opgenomen dat het plaatsen van zonnepanelen in een “zonneweide” sowieso mogelijk is.

Daarom heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college. Ik vraag of het college het met ons eens is dat iedereen die zonnepanelen wil plaatsen daar zo maximaal mogelijk in gesteund moet worden middels planologische medewerking. Verder vraag ik ook aan burgemeester en wethouders wat zij kunnen doen om het plaatsen van zonnepanelen gemakkelijker te maken. Tegelijkertijd heb ik contact opgenomen met onze liberale collega’s in de Tweede Kamer. Ik wil met hun bekijken of ook de landelijke regels versoepeld kunnen worden.

De VVD is er trots op dat Sint-Michielsgestel vooral dankzij “met elkaar voor mekaar” een ongekende groei doormaakt met het plaatsen van zonnepanelen. De laatste maanden zijn meer dan achthonderd panelen geplaatst, een toename met 15%. Die nieuwe panelen leveren ongeveer 180.000 kilowatt/uur op en daardoor wordt 100.000 kilo minder CO2 uitgestoten. Als de VVD een steentje kan bijdragen door de planologische medewerking te versoepelen, zullen we dat zeker niet nalaten. Vandaar dus!

 

Bart van de Hulsbeek

Fractievoorzitter VVD