VVD over ambtelijke samenwerking

De gemeenteraad van Haaren heeft besloten dat ze het niet meer weten. Duizenden inwoners van Haaren hebben aangegeven dat ze geen ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel willen. Jaren van voorbereiding, waarbij eerder ook Schijndel, Vught en Sint Oedenrode betrokken waren, lijken grotendeels voor niets. De Gestelse VVD vind dat we samen met Boxtel moeten doorgaan. Daarnaast moeten we andere gemeenten de ruimte bieden om aan te haken en moeten we niet bang zijn om weeffouten uit het verleden te herstellen.

Onze collega’s van de Haarense VVD hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat ze de samenleving willen raadplagen over de vraag of de gemeenten ambtelijk moeten fuseren. Als je iets aan de kiezer belooft, moet je dat waarmaken. Daarom heb ik respect voor onze collega’s hoewel het resultaat van het proces mij tegenvalt. Het resultaat is namelijk dat de volledige Haarense gemeenteraad het proces dunnetjes over wil gaan doen zonder een duidelijk doel.

Laat ik er eerlijk over zijn: als we de organisaties van enkele gemeenten samenvoegen, zult u daar als inwoner bitter weinig van merken. U merkt ook niet dat het ophalen van huisvuil door een ander bedrijf dan de gemeente gebeurt. Uw paspoort kunt u gewoon krijgen en alle maatschappelijke taken van Sint-Michielsgestel worden netjes uitgevoerd. Waar ik ook eerlijk over wil zijn is dat het lastig is om zo’n gefuseerde organisatie op te heffen als we ooit over herindeling gaan praten. Dat gaat tenslotte ooit gebeuren. Dan is het lastig maar zeker niet onmogelijk om bijvoorbeeld Boxtel bij Meierijstad te voegen en Gestel bij ’s-Hertogenbosch. Maasdonk wordt binnenkort opgesplitst, Haaren wil opgesplitst worden en bij Bernheze kunnen we ook zoiets bedenken.

De Gestelse VVD wil vaart maken. Daarom vinden we dat Sint-Michielsgestel en Boxtel samen moeten doorgaan en meteen moeten overwegen om gemeentelijk te fuseren. Samen hebben we bijna 60.000 inwoners en dat is een mooi aantal. Samen kunnen we de komende jaren een aantal opgaven aan. Ondertussen gunnen we gemeenten om ons heen de tijd om keuzes te maken. Tegelijkertijd kunnen we overwegen of Berlicum toch beter bij ‘s-Hertogenbosch past of dat een combinatie met Heeswijk-Dinther een optie is. Wat de VVD betreft gaan Gestel en Boxtel snel en organisch gebruik maken van elkaars kwaliteiten, op weg naar ambtelijke samenwerking en met gemeentelijke fusie als duidelijke stip op de horizon.


Bart van de Hulsbeek

Fractievoorzitter VVD

info@vvdsintmichielsgestel.nl