Gemeenteraad gaat kraanwater gebruiken

De fractievoorzitters van DorpsGoed en de VVD in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel delen op 26 oktober 2017 waterkaraffen uit aan de gemeenteraad. Mariska Sturkenboom (DorpsGoed) en Bart van de Hulsbeek (VVD) vinden dat de gemeente op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame en gezonde samenleving.

Het idee ontstond na de begrotingsbehandeling op 12 oktober jongstleden. Mariska Sturkenboom van DorpsGoed verwonderde zich over het feit dat veel gemeenteraadsleden gebotteld water drinken Er staan altijd drie flesjes met een drankje voor elk raadslid gereed. Naast water is dat bijvoorbeeld ook cola. Alles bij elkaar zijn dat bijna honderd flesjes per raadsvergadering, ruim duizend per jaar.
De lokale liberaal Bart van de Hulsbeek constateerde dat de gemeente Sint-Michielsgestel een grote aandeelhouder in Brabant Water is en dat Brabant Water het gebruik van kraanwater juist promoot. Toevallig was de dag daarop een werkbezoek van de VVD aan Brabant Water gepland. Brabant Water vond het initiatief geweldig en heeft gratis karaffen ter beschikking gesteld.

DorpsGoed en de VVD vinden het belangrijk dat de gemeente Sint-Michielsgestel zich bewust is van diverse kosten die dagelijks worden gemaakt en kunnen worden vermeden. Ook hebben de partijen duurzaamheid en klimaatneutraal handelen als aandachtspunten. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, is in dit geval een belangrijk uitgangspunt. “Misschien besparen we niet eens zoveel op de kosten voor drankjes maar we geven wel een helder signaal af dat klimaatneutraal handelen belangrijk is”, zegt Bart van de Hulsbeek en Mariska Sturkenboom vult aan: “daarbij komt ook nog eens een keer dat het zuivere water dat hier uit de grond komt, op zijn minst even gezond is als water uit de Ardennen”.

Brabant Water geeft zes redenen waarom het goed is om bij voorkeur anderhalve liter kraanwater per dag te drinken. Het is bijvoorbeeld altijd vers, zit boordevol mineralen en er zitten geen calorieën in. Voor Sturkenboom en Van de Hulsbeek gelden twee overige argumenten. Duizend liter water kost slecht vijfentachtig cent en daarmee kan de gemeente besparen op de inkoop van drankjes. Daarnaast is Brabant Water ook 100% klimaatneutraal. Onder andere de verbruikte energie wordt voor een groot gedeelte door Brabant Water zelf opgewekt met wind en zon. Wat dat betreft, vinden Sturkenboom en Van de Hulsbeek, kan de gemeente een voorbeeld aan Brabant Water nemen.