Bibliotheken

Visie zonder actie is dagdromen Actie zonder visie is een nachtmerrie

© gelderlander

Voor wat betreft de visie op de bibliotheken in Sint-Michielsgestel vinden we als liberalen dat er al te veel aan actie gedacht werd en te weinig over visie is gedebatteerd. Bij het maken van beleid kun je drie vragen stellen. De eerste vraag: waarom? staat wat betreft de Gelstelse VVD gelijk aan het beschrijven van een visie. De vraag: hoe? Koppelen we aan het ontwikkelen van een strategie en de laatste vraag: wat? staat voor de concrete acties die we moeten ondernemen om ons doel te bereiken. Bijvoorbeeld:

Waarom? Omdat we beseffen dat het papieren boek eindig is, zetten we maximaal in op digitaal lezen. 

Hoe doen we dat? We hoeven geen technische maatregelen te treffen of regels te stellen want dat gebeurt op landelijk niveau. Wel kunnen we een aandeel leveren in de promotie van digitaal lezen. 

Wat gaan we doen? We werken mee aan bovenlokale campagnes, we zetten onze mediakanalen in voor een communicatiecampagne en de eerste honderd nieuwe leden van de digitale bibliotheek krijgen van ons een E-reader cadeau. Kosten? Ongeveer 12.500 euro eenmalig. Subsidie?: nader te onderzoeken

Waarom? Omdat we willen dat kinderen zo vroeg mogelijk op een eigentijdse manier met lezen in aanmerking komen, willen we via de scholen bijdragen aan deze ontwikkeling van kinderen.

Hoe gaan we dat doen? Wij kunnen dat niet zelf doen en daarom geven we een professionele bibliotheekorganisatie de opdracht om dat uit te gaan voeren.

Wat moeten we doen? We stellen eisen en voorwaarden aan deze dienstverlening en besteden de dienst aan volgens de geldende regels.

Waarom? Omdat we denken dat informatie (big data) en de interpretatie daarvan bijdraagt aan de algemene ontwikkeling van mensen, vinden we dat de bibliotheek een rol moet spelen in het toegankelijk maken van informatie.

Hoe doen we dat? Ook dat kunnen we niet zelf dus die dienst besteden we uit.

Wat moeten we daarvoor doen? We specificeren de eisen die we stellen aan het leveren van een professionele dienstverlening op het gebied van informatievoorziening en informatiemanagement en vervolgens besteden we dat aan, volgens de geldende regels.

In de waaromvraag past verder onder andere:

  • Het ontmoeten in gemeenschapshuizen hoewel de VVD dat niet als een kerntaak van een bibliotheek ziet
  • De schoolbibliotheek
  • Aandacht voor senioren (iets dat ik in de visie best wel mis)
  • Aandacht voor laaggeletterden

Uiteraard hoort als een saus over deze visielijnen dat we financiële randvoorwaarden hebben en wettelijke kaders. We stellen vast dat we enkele zaken zelf kunnen doen en dat we voor de meeste taken toch afhankelijk zijn van een professionele organisatie. 

Aangezien we inkoop- en aanbestedingsbeleid hebben, weten we dat we bewust en zakelijk om willen gaan met inkoop. We weten ook dat we een professionele opdrachtgever willen zijn. We letten op prijs en kwaliteit en we zorgen ervoor dat de mogelijke aanbieders van diensten en werken op een gelijkwaardige manier behandeld worden. Wat we natuurlijk niet willen, is een tweede Leudal-gate of biebgate.

Wat de VVD betreft kan de voorliggende rapportage nader uitgewerkt worden volgens de lijn: visie, strategie, actie waarbij een programma van eisen uiteindelijk een vertrekpunt wordt voor de aan te besteden diensten. 

Wat de VVD betreft worden diverse aanbieders bij die aanbesteding betrokken. Het voorstel ademt op dit moment nog de sfeer uit dat we mogelijk zaken kunnen doen met de Bibliotheek De Meierij. Als dat niet lukt dan gaan we in zee met een combinatie van lokale organisaties die de bibliotheekfuncties ook aan zouden kunnen bieden. 

Daar komt bij dat we in de krant konden lezen dat de wethouder wel het gesprek aan wil gaan met BDM maar er geen vertrouwen in heeft dat dat wat oplevert.

Dát is wat de VVD betreft te kort door de bocht. In het kader van professioneel opdrachtgeverschap moeten we eerst maar eens verschillende opties beoordelen. Beoordelen vanuit een open houding naar alle mogelijke aanbieders, lokaal, uit de regio, openbaar en vanuit de commerciële insteek.

Vanuit dat perspectief diende de VVD samen met CDA, Dorpsgoed en de PvdA een motie in. Na een inhoudelijke wijziging werd de motie unaniem aangenomen waardoor het programma van eisen wordt uitgewerkt en aan de raad wordt voorgelegd. Ook wordt middels de motie verzekerd dat alle aanbieders een eerlijke kans krijgen.