Wat doen we met vluchtelingen?

Als mensen in nood zijn, zijn we als medemensen verplicht om ze te helpen. Maar al te vaak hebben we de laatste jaren beelden kunnen zien van brandhaarden in Noordelijk Afrika en het Midden Oosten, waar corrupte leiders of terreurgroepen het leven onmogelijk maken. Slachtoffers van oorlogen verdienen onze hulp.

De vraag is welke hulp we moeten bieden. Is dat het bieden van nieuwe kansen in Nederland? Nieuwe kansen, een nieuwe woning, een loopbaan? Of moet tijdelijk onderdak tijdelijk volstaan, totdat de rust in het eigen land weer is teruggekeerd, terwijl opvang in de eigen regio voorkeur heeft? Er is een stroom vluchtelingen op weg naar Europa en Nederland. Daar zitten Syriërs tussen maar ook Pakistani die uit veilige landen komen. Er gaan geruchten dat IS-strijders in de massa opgaan met minder nobele doelen. Er zijn vechtpartijen en aanrandingen in en om diverse opvanggelegenheden. De politie heeft te weinig capaciteit om alles in goede banen te leiden.

De Gestelse VVD vindt Sint-Michielsgestel een maatje te klein om zelfstandig aan het werk te gaan. De inventarisatie van mogelijke opvanglocaties laat bovendien zien dat we onvoldoende ruimte hebben. We vinden het jammer dat de gemeenteraad besloten heeft dat dit huiswerk opnieuw uitgevoerd moet worden. Wat levert dat op? We kunnen ons beter concentreren op wat we wél kunnen doen, bijvoorbeeld door initiatieven in buurgemeenten te ondersteunen. Het is overigens bizar dat Zonnewende al eerder genoemd werd als potentiële locatie terwijl de directeur zelf daar hele andere ideeën over heeft.

De VVD heeft eerder aangedrongen op glasheldere communicatie met iedereen die er belang bij heeft. Als zelfs één op één communicatie in dit geval spaakt loopt, hoe willen burgemeester en wethouders dan de communicatie met de samenleving aangaan op het moment dat er mensen opgevangen moeten worden? Slechte communicatie leidt tot onbegrip, vooral in situaties die heel gevoelig liggen. Ook wat dat betreft vinden we als Gestelse Liberalen Sint-Michielsgestel een maatje te klein.

De gemeente heeft nu al problemen genoeg met het bieden van woningen aan eigen inwoners en aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Die problemen moeten volgens de VVD eerst opgelost worden. Dat moet prioriteit van ons college hebben. Daarom vinden wij dat burgemeester en wethouders op een andere manier mee moet helpen om de vluchtelingen een veilige plaats te bieden dan door het bieden van onderdak.

 

Bart van de Hulsbeek

Volksvertegenwoordiger VVD

info@vvdsintmichielsgestel.nl