Schaliegas: niet laten leiden door angst

De Gestelse VVD werpt geen blokkade op voor proefboringen naar schaliegas. Hoewel diverse Brabantse gemeentes en de provincie een verbod op winning willen, vinden de lokale liberalen dat er onvoldoende inzicht is in de voor- en nadelen van schaliegaswinning. Het zou getuigen van angst om verder onderzoek onmogelijk te maken. “De overheid is geen actiegroep”,  vindt de Gestelse VVD, de discussie moet op basis van argumenten gevoerd worden.

Eind augustus stond in het Brabants Dagblad een artikel over schaliegas waarin diverse lokale partijen uit de regio een standpunt innamen. Een enkeling verbaasde zich erover dat landelijke partijen en met name de VVD geen eenduidig standpunt hebben. De Gestelse VVD is gewoon een lokale, liberale partij die zijn oor te luister legt bij de achterban in Sint-Michielsgestel. Staan voor het lokale belang, dat kan, dat mag en dat blijven we doen.

Schaliegas is een schone fossiele brandstof. De gasprijs kan dankzij de grote voorraad omlaag. Dat is goed voor de consument, 98% van de Nederlandse huishoudens gebruikt dagelijks aardgas. Dankzij deze voorraad zijn we minder afhankelijk van Rusland en het Midden-Oosten. Verder levert schaliegaswinning werkgelegenheid op en dat is iets dat we met zijn allen graag willen.

Tegenover deze voordelen staan mogelijke risico’s. In de Verenigde Staten is door het gebruik van verouderde technieken schade ontstaan aan de natuur en drinkwater vervuild. Brabant heeft een groot economisch belang bij drinkwater. Die schade moeten we niet willen en we pleiten daarom voor goed onderzoek naar veilige technieken. Hier en daar zijn al schrikbeelden opgeroepen van visuele schade door metershoge boortorens die het landschap vervuilen. Gaat u eens in Groningen kijken, een installatie is niet meer dan een paar meter hoog. Als VVD houden we niet van onheuse argumenten om ons principe kracht bij te zetten. Daarom wachten we de aangekondigde nieuwe onderzoeken van minister Kamp af.

Uiteraard vinden we dat het gemeentelijke “projectenboek duurzaamheid” veel kansen biedt om in te zetten op duurzame energie. Dat betekent echter niet dat we met dat boek in de hand andere ontwikkelingen willen barricaderen. Voor de VVD geldt altijd: “Ja, tenzij”. Ja, tenzij de veiligheid in geding komt, ja, tenzij het milieu geweld wordt aangedaan, ja tenzij het de gemeente niets oplevert. We vinden wél dat een percentage van de opbrengsten van schaliegas in een fonds gestort moet worden om onverhoopte schade te compenseren. Je weet het tenslotte nooit zeker. Daarnaast moet ook een deel van de opbrengsten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de regio.

Tot slot: gemeentes gaan niet over het toestaan van schaliegaswinning. Het aannemen van een motie daarover in de gemeenteraad is wat de VVD betreft een middel om de kiezer te paaien. De verkiezingscampagne komt op gang. Wij doen daar niet aan mee. Wel aan de campagne natuurlijk maar niet aan de loze belofte dat we het boren naar schaliegas via de Gestelse politiek tegen zullen houden. Dan kiezen we er liever voor om onze provinciale en landelijke contacten te gebruiken voor stille diplomatie op het moment dat het nodig is. Tot die tijd willen wij niets blokkeren.

 

Bart van de Hulsbeek

Lijsttrekker VVD afdeling Sint-Michielsgestel