Mercuriusplein Berlicum, hoe nu verder?

We hebben enkele politiek bewogen weken achter de rug. Aanvankelijk hadden burgemeester en wethouders de Aldi alle ruimte gegeven om aan het Mercuriusplein een derde supermarkt te bouwen. Dankzij actie van omwonenden en oppositiepartijen heeft Aldi voorlopig bakzeil moeten halen. De communicatie van de wethouder met de omwonenden is nu beter en hun belangen worden beter behartigd. Maar hoe nu verder?

De VVD heeft zich de afgelopen weken flink boos gemaakt. Omwonenden waren niet of nauwelijks betrokken bij de plannen van de Aldi. Op 20 juli hebben we daar schriftelijke vragen over gesteld aan de wethouder. Op verzoek van de VVD is er op 11 september een raadsdebat gevoerd en op 25 september is een door de oppositiepartijen ingediende motie door de coalitie verworpen. Jammer, we hadden graag gezien dat de gemeenteraad in meerderheid het belang van hun eigen kiezers had onderkend.

Gedane zaken nemen geen keer, laten we nu vooral vooruit kijken en ervoor zorgen dat onze kernen leefbaar blijven. Komende weken praten we over de stedenbouwkundige visies voor Kerkwijk en Mercuriusplein. De eerste stond op de planning en de tweede wordt haastig opgesteld. Ondertussen duiken overal creatieve schetsen en ideeën op over de toekomst van het dorp. Het is goed om te zien dan mensen betrokken zijn bij dit vraagstuk. Wat de VVD betreft zijn er meer kansen voor Berlicum dan alleen het Mercuriusplein en de Kerkwijk. De inrichting van ons dorp is tenslotte slechts een stenen vertaling van de manier waarop we met elkaar samenleven.

Berlicum en Middelrode zijn lintdorpen. Van Plaets tot Driezeeg: één aaneenschakeling van activiteiten die de dynamiek van onze dorpse samenleving bepalen. Om de paar honderd meter is altijd wel iets te beleven. Overal zijn kansen om mensen te ontmoeten en die kansen moeten we koesteren. De toekomst van het Mercuriusplein moeten we vanuit dat gegeven bekijken. Het Mercuriusplein is belangrijk, het lint voegt unieke waarde toe. De VVD ziet vooral kansen in het versterken van het historische lint in combinatie met een transformatie van het Mercuriusplein tot eigentijds winkelplein waar mensen producten kunnen ervaren. Het een kan niet zonder het ander. Daarbij moeten we niet alleen concurreren met winkels uit de omgeving maar vooral met internetshops.

Ik hoop dat die laatste opmerking alle winkeliers en omwonenden inspireert om de uitdaging de komende weken samen met de gemeente aan te gaan.

Bart van de Hulsbeek, fractievoorzitter VVD