VVD Gestel: kansen in de vrijetijdseconomie

Nu we uit de economische crisis lijken te komen, vindt VVD-er Bart van de Hulsbeek het een goed moment om de schouders onder de economie te zetten. Samenwerken in de horeca, het toerisme en op het gebied van hospitality draagt daar aan bij. Inspelen op initiatieven in de regio versterkt de kansen en de VVD wil met inwoners en ondernemers praten over de manier waarop dat kan. Daarom organiseren ze op woensdagavond 26 november een politiek café bij Boer Goossens in Den Dungen.

De lokale liberalen hebben zich het afgelopen half jaar afgevraagd hoe de economische ontwikkeling een duwtje in de rug kan krijgen. Speerpunten uit het VVD programma zijn het verbeteren van het ondernemersklimaat en ook het vergroten van de toeristische aantrekkelijkheid.

Overheidsparticipatie

Politici hebben het vaak over overheidsparticipatie. De overheid moet zich actief betrokken voelen bij de samenleving. De VVD brengt dat in de praktijk. Overheid en ondernemers moeten samen aan de slag van idee tot uitvoering, van start tot succes. Daaraan willen de lokale liberalen een steentje bijdragen, om te beginnen door mensen die hier belang bij hebben met elkaar in contact te brengen.

Agrifood Capital

De regio Noordoost-Brabant wil twee kwaliteiten van de regio ontwikkelen: agri en food. Dat gebeurt onder de noemer van Agrifood Capital, een initiatief van overheden, ondernemers en opleidingen. De gemeente Sint-Michielsgestel investeert drie euro per inwoner per jaar om bij te dragen aan dat succes. Het initiatief zorgt voor werkgelegenheid in de regio en daar plukken wij met zijn allen de vruchten van, is de boodschap van Agrifood Capital.

Er moet meer gebeuren, vindt Van de Hulsbeek: “ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze achterover zouden leunen, wachtend op werk. Vooral kleine ondernemers moeten samen op zoek naar hun kracht, naar verbinding en naar toegevoegde waarde. Ondernemers hebben niet zoveel aan banen, ondernemers willen opdrachten, groei, uitdaging en omzet”.

Groene Hart van de Meierij

Sint-Michielsgestel is het groene hart van de Meierij. Daar mogen we trots op zijn en dat mogen we benutten. De opvatting van Van de Hulsbeek over Agrifood Capital is dat eten in Oss wordt uitgevonden, in Veghel wordt geproduceerd en in Den Bosch wordt opgegeten. De gemeente Sint-Michielsgestel ligt daar precies tussenin en kan een verbindende rol spelen in de regio. Het is goed als meer mensen in die verbindende zone aan het werk komen maar het is nog beter indien De Hooghei, de Wamberg, de Aa en de Dommel, de Ruwenberg, kasteel Herlaar en alle horecagelegenheden jaarlijks meer bezoekers en verblijvers trekken. Door alle krachten te bundelen hebben Gemonde en Sint-Michielsgestel, Halder, Den Dungen en Maaskantje, Berlicum en Middelrode dankzij hun eigen unieke waarden heel veel te bieden.

Boottocht over de Dommel

boottocht dommel 

De VVD heeft op 12 september met vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland, Waterschap de Dommel, de KvK, ANWB en lokale ondernemers in de horeca en het toerisme een boottocht over de Dommel gehouden. In grote lijn was de conclusie van de middag dat er veel kansen zijn. Streekproducten spelen een rol, we hebben bezienswaardigheden, monumenten, sportieve evenementen en aantrekkelijke horecagelegenheden.

De hotelkamers van de Ruwenberg staan in het weekend veelal leeg. Ook de horeca heeft het niet gemakkelijk en zou door in te spelen op allerlei activiteiten nieuwe kansen kunnen ontwikkelen. Lokale organisaties zoals Het Groene Buiten en de Hertogboeren kunnen hier een rol in spelen en KvK en ANWB zijn graag bereid om mee te denken.

Midden- en kleinbedrijf is aan zet

Het midden- en kleinbedrijf is aan zet. Er zijn ondernemers die laten zien dat verbinden werkt. Bijvoorbeeld Nicky Sanders, die heeft met zijn “Poule Den Dungen” de plaatselijke horeca gevonden.

Wat de VVD wil weten is wat de gemeente kan bijdragen aan initiatieven, door dingen mogelijk te maken, vergunningen te verstrekken, mensen met elkaar in contact te brengen. Een nieuwe impuls in het toeristisch recreatieve plan van de gemeente kan mogelijk ook bijdragen. Daar gaat de avond over en over wat ondernemers zelf kunnen doen.

Politiek café op 26 november

Het politiek café vindt plaats op woensdagavond 26 november 2014, vanaf 20:00 in de Kiepenkooi bij Boer Goossens in Den Dungen. Iedereen die zich betrokken voelt is welkom. Samen kun je ideeën en ambities een stuk verder brengen. Er worden aansprekende vertegenwoordigers en initiatiefnemers uit horeca en toerisme uitgenodigd om een bijdrage aan de avond te leveren.

Als u wilt deelnemen aan de avond, kunt u zich opgeven bij Ytje@Y-organize.nl die de praktische invulling van de avond in handen heeft. Het is nog niet bekend of ook andere politieke partijen zich aansluiten bij het initiatief maar gesprekken hierover zijn al wel gaande. Er is ruimte voor politieke partijen om hun standpunt toe te lichten maar de avond is vooral gericht op inwoners en ondernemers.