2015: signaleren en ruimte geven

Laat ik dit jaar beginnen met iedereen een heerlijk 2015 te wensen. Wat mij betreft laten we in 2015 de crisis achter ons, gaat de gemeente zich nog minder met de samenleving bemoeien, krijgen het individu en de ondernemer meer ruimte om zich te ontplooien en om initiatieven te ontwikkelen.

Een gemeenteraadslid heeft drie hoofdtaken. Twee taken hebben betrekking op de manier waarop beleid gemaakt en uitgevoerd wordt. In politieke taal heet dat “kaders stellen en het college controleren”. De derde taak vind ik het belangrijkste: volksvertegenwoordiger zijn. Bij de start van de nieuwe raad in maart heb ik me voorgenomen juist die taak inhoud te geven. Als eenmansfractie heb je maar één stem van de eenentwintig en dat betekent dat je invloed op de kaders beperkt is. Je kunt wél het verschil maken, dat hou ik goed in mijn achterhoofd.

In ons verkiezingsprogramma staat dat de VVD een zelfstandige samenleving willen bereiken, met een minimale rol voor de gemeente. De VVD wil het volk vertegenwoordigen als zaken anders lopen dan de inwoners verwacht hadden, bijsturen dus. Ik ben trots dat we het afgelopen jaar zaken voor elkaar hebben gekregen. Bewoners van het Hersend hebben samen met PvdA en VVD voor elkaar gekregen dat er ein-de-lijk een hangplek voor jongeren is gekomen. Als gevolg van onze motie over verkeersveiligheid op de Kerkwijk, waar verder niemand voor stemde, besteedt de wethouder aandacht aan een veiligere schoolomgeving. Hij heeft beloofd om begin 2015 met concrete voorstellen te komen. Samen met omwonenden en het CDA trokken we aan de bel toen er ineens een derde supermarkt op het Mercuriusplein leek te komen. Zelfs de gemeenteraad wist van niets. Ook nu nog zijn die plannen in nevelen gehuld dus binnenkort zullen we de verantwoordelijke wethouder aan zijn “actieve informatieplicht” herinneren. Ook ben ik blij dat het college na vragen van de VVD het plaatsen van zonnepanelen in de eigen tuin een stuk gemakkelijker heeft gemaakt.

Actief signaleren, dat vind ik een belangrijke politieke taak en daarna het college de ruimte geven om zaken uit te werken. De VVD is je in 2015 graag op dezelfde manier van dienst. Heb je zin om mee te praten? Op vrijdagavond 16 januari vanaf 20:30 hebben we een informele bijeenkomst in De Prins in Berlicum. Je bent van harte welkom.

 

Bart van de Hulsbeek

Fractievoorzitter VVD

info@vvdsintmichielsgestel.nl