Teleurstellend veiligheidsbeleid van de gemeente

De VVD is teleurgesteld in het college van burgemeester en wethouders dat er voor wat betreft de veiligheid met de pet naar gooit. Terwijl beloofd is wat aan de verkeersveiligheid bij scholen te doen, wordt geld weggegooid om verlichting te plaatsen die niet echt nodig is. En dat in een tijd dat ook nog eens de broekriem aangehaald moet worden.

Vorig jaar juni heb ik een motie ingediend met het verzoek om bij de scholen op de Kerkwijk een tijdelijke snelheidsremmer te plaatsen. Geen enkele politieke partij behalve de VVD vond dat een goed idee en de motie werd verworpen. Toch zegde de wethouder toe dat hij de situatie zou onderzoeken en verbeteren. Sinds juni stelt de VVD regelmatig vragen over de voortgang en de vaart zit er niet echt in. Ook als ik met ouders van schoolkinderen praat, moet ik vaststellen dat er te weinig gebeurt. Ik heb de toezegging op 23 februari op de lijst van toezeggingen laten plaatsen. Dat is formeel dus dan ligt dat maar vast. We zijn tenslotte al acht maanden verder.

Precies een dag later ontving ik een notitie van het college. In oktober had de PPA vragen gesteld over de veiligheid op fietsroutes naar de onderdoorgangen van de N617. Het college had daarop geantwoord dat er geen noodzaak was om de situatie te verbeteren. De verlichting was voldoende en veilig. Toch werd er een onderzoek gestart. Dat onderzoek, dat in twee maanden afgerond was, heeft nu opgeleverd dat er achtduizend euro wordt geïnvesteerd in verlichting op een plek waar het niet echt nodig is. Want, zo zegt de notitie, er zijn twee klachten binnengekomen en een schouw levert op dat meer verlichting toch wel in het beleid past (of te passen is?). De masten worden in maart geplaatst. Ik neem aan dat de opdracht al verstrekt is dus het geld is al uitgegeven. De notitie is gedateerd op 9 januari. Als we hem eerder ontvangen hadden, hadden we misschien nog kunnen reageren.

De tijd die en het geld dat besteed is aan het oplossen van een probleem dat niet bestaat, had wat mij betreft een andere prioriteit mogen hebben. Voor achtduizend euro kun je tien tijdelijke maatregelen bij scholen aanleggen. Daar waar dagelijks kinderen oversteken en waar het regent van de klachten, want daar zijn de risico’s het grootst.

 

Bart van de Hulsbeek

Volksvertegenwoordiger namens de VVD